Icke regulatoriska pressmeddelanden

Här hittar du Byggmax övriga pressmeddelanden. De kan till exempel handla om att vi hittat läge för en ny butik eller lanserar nya häftiga produkter. Kursdrivande pressmeddelanden hittar du under rubriken Regulatoriska pressmeddelanden.

30 June 2021
Tjörn toppar Byggmax Landsbygdsindex
Pressmeddelande 2021-06-30
Tjörns kommun toppar Byggmax Landsbygdsindex 2021, som rankar Sveriges landsbygdskommuner utifrån sysselsättning, befolkningsutveckling, utbyggnad av fiberbredband, nystartade företag och användning av rotavdrag. Sist i årets ranking hamnar Högsby kommun.
– Det finns en enorm potential för tillväxt i landets landsbygdskommuner. Kategorierna i indexet säger alla något om hur utvecklingen ser ut i en kommun. Att Tjörn toppar indexet är ett kvitto på att man tar tillvara potentialen i kommunen, säger Mattias Ankarberg, vd på Byggmax.
Byggmax presenterar Landsbygdsindex för andra året i rad. Basen är offentlig statistik om sysselsättning, inflyttning, utbyggnad av fiberbredband, antal nystartade företag och användning av rotavdrag – faktorer som är viktiga för landsbygdsutvecklingen. Förra året toppade Höganäs kommun landsbygdsindexet, medan Haparanda stad låg i botten.  
– Vi vill se en levande landsbygd där människor kan bo och verka. Det innebär att vi gärna etablerar oss på mindre orter och köper vårt virke lokalt. Då bidrar vi både till lokala arbetstillfällen, ett aktivt näringsliv och bättre möjligheter att leva på landsbygden, säger Mattias Ankarberg.
Rankingen omfattar de 158 kommuner som enligt Tillväxtverkets definition är landsbygdskommun eller tätort långt från storstad. Underlaget är inhämtat från offentlig statistik hos Tillväxtverket, SCB, Post- och telestyrelsen, Bolagsverket och Skatteverket. 
Topp 10 Byggmax Landsbygdsindex 2021
1. Tjörn
2. Sotenäs
3. Mörbylånga
4. Höganäs
4. Mark
6. Öckerö
7. Orust
8. Båstad
9. Lekeberg
10. Tanum
 

Ta del av hela Byggmax Landsbygdsindex och se tabeller för varje län i bifogad PDF.