Icke regulatoriska pressmeddelanden

Här hittar du Byggmax övriga pressmeddelanden. De kan till exempel handla om att vi hittat läge för en ny butik eller lanserar nya häftiga produkter. Kursdrivande pressmeddelanden hittar du under rubriken Regulatoriska pressmeddelanden.

28 October 2020
Grannens dag: Sju av tio lånar gärna ut verktyg till grannen
Pressmeddelande 2020-10-29 
På lördag är det Grannens dag och enligt en Sifoundersökning gjord på uppdrag av Byggmax är grannsämjan bland Sveriges hemmafixare god. Sju av tio lånar gärna ut verktyg till grannen och lika många tar tacksamt emot goda råd kring byggprojekten.
– Det pratas ofta om grannfejder och osämja mellan grannar, men vi delar inte den bilden. De flesta hemmafixare är snarare väldigt generösa mot sina grannar och delar gärna med sig av både verktyg och kunskap, säger Mattias Ankarberg, vd på Byggmax.

Enligt Sifoundersökningen lånar sju av tio, 74 procent, gärna ut verktyg till sin granne. Lika många tar gärna hjälp eller råd från grannen när de ska bygga. Hela nio av tio, 90 procent, tycker dessutom att grannen sköter sig och lämnar tillbaka lånade verktyg i tid.

– Vi tycker det är både schysst och smart att man delar verktyg med varandra i stället för att alla köper nytt. Dessutom tror jag att de flesta som bygger eller fixar hemma någon gång behövt ett gott råd, då är det fint att man kan fråga grannen, säger Mattias Ankarberg.

Statistiken är hämtad från Byggrapporten 2020, där Byggmax sammanställer trender om svenskarnas byggvanor. Läs hela rapporten här (https://xn--sbyggersvenskarna-8qb.se/).

Nyckelsiffror om hemmafixande grannar:

· 7 av 10 lånar gärna ut verktyg till grannen
· 7 av 10 tar gärna emot byggråd från grannen
· 9 av 10 tycker grannen lämnar tillbaka verktyg i tid
· 9 av 10 lämnar också tillbaka verktyg i tid
 

Om undersökningen:
Genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av Byggmax under tidsperioden 21 januari–14 februari 2020. 1 000 svenskar som äger villa och eller fritidshus svarade på frågorna.

Frågorna som ställdes var:
Vad av följande har du gjort någon gång?
Lånat grannes verktyg lite för länge.

·
Ja: 10 procent

· Nej: 90 procent

Irriterat mig på att grannen lånat verktyg för länge.

·
Ja: 9 procent

· Nej: 91 procent

300 svenskar svarade på fördjupningsfrågorna:

Vilka av följande håller du med om när det gäller kunskap/hjälp för dina byggprojekt?

Jag lånar gärna ut verktyg till grannen.

·
Ja: 74 procent

· Nej: 26 procent

Jag tar gärna emot hjälp/råd av grannen.

·
Ja: 70 procent

· Nej: 30 procent
Ladda ner